Har du spetskompetens? Se upp för robotarna!

Nu är det läge att bli arbetskamrat med (de digitala) maskinerna. Läsvärt ”Under Strecket”, SvD, om hur maskiner tar över allt mer av det som hittills varit professionellt arbete. En värld med status, enbart för professionella. Den världen utmanas nu. Och det finns goda skäl till det.

Vad är det då som händer? Vad innebär det då konkret? När vi träffar (nya) kunder, som nästan alltid är just sådana ”professionella”, brukar vi använda några enkla experiment, bla Kahneman. För att visa hur vi kör på i gamla hjulspår. Och missar sådant som maskiner upptäcker hur lätt som helst. Hur duktig och professionell man än är. Därför!

Man behöver inte experimentera särskilt länge för att inse att i verksamhetens datamängder finns möjligheter som är svåra att upptäcka med enbart mänsklig kapacitet och förmåga. Viktiga hjälpmedel är nu Big-Data, Small-Data, Algoritmer, statistisk analys, Data Science.

Akronymer som i princip innebär att vi får hjälp av kraftfulla digitala maskiner. Inte det slags digitala (IT) stöd vi haft hittills, ens om det uppgraderas. Det handlar om sådant som kompletterar de resurser vi redan har, som skapar ännu mer värde och nytta ur dem. Mer som i den privata, sociala sfären. Där vi har allt från Google till sociala medier, appar, gaming, som gör fantastiska saker för oss. Billigt, busenkelt, och som nu spiller över på företagsvärlden. Ja, allt seriöst och viktigt börjar med lek ;)

Varför börjar nu företagen att ta i detta? Ja, syftet är förstås att utveckla och göra bättre affärer. Hitta värden. Öka driftnettot. Upptäcka slöseri och läckage. Hitta smartare sätt att genomföra projekt på. Få fart på innovationerna. Hitta nya sätt att lösa uppgifter. Compliance (#GDPR aktuellt nu bl a). Se sådant som andra utvecklat och kunna jobba vidare från det, i stället för att börja om från början, varje gång. Utveckla samarbeten, få in kritisk kompetens.

Vi själva och de affärsverksamheter vi jobbar med befinner sig i en brytningstid nu. Mellan en tid när (vi) proffs stod för status, allt tankemässigt värdeskapade. Och en tid när maskinerna blir allt duktigare på just detta.

Räddningen för alla (oss) professionella är att vi faktiskt kan bli arbetskamrater med dessa maskiner.

”Richard och Daniel Susskind menar .. att professionerna förmodligen i stor utsträckning kommer att försvinna.. finns ett alternativ, nämligen att kunskapen kommer att organiseras utifrån hur vi som människor naturligt grupperar oss och att beslut kommer att baseras på en allt rikare samverkan mellan människa och maskin. Då kommer professionerna att finnas kvar, men bli än mer kollaborativa än individuella.”.

Inboxa gärna så berättar vi väldigt konkret, vi lovar, hur detta kan gå till. Abstrakt? Helt OK att tycka det, de flesta känner nog så. Men vill gärna starta upp sin digitalisering. Och det är faktiskt enklare och billigare än någonsin att komma igång. Just därför det händer så mycket spännande saker här och nu!